Otkrijte kućne senzomotoričke igre za djecu

Otkrijte kućne senzomotoričke igre za djecu

Zašto su ovakve igre za djecu važne?

Djeca svoje pokretanje započinju još intrauterino. Ta vrsta pokretanja naziva se spontana motorika i ona se nastavlja prvih nekoliko mjeseci života. Nakon tog perioda spontana motorika prelazi u voljnu. Dijete se počinje kretati s nekim ciljem npr. da bi dohvatilo igračku. Kroz pokret i kretanje dijete uči te razvija sva razvojna područja. Također kretanje omogućuje adekvatan razvoj različitih senzornih sustava koji su nephodni za savladavanje različtih vještina, pa čak i akademskih ( čitanje, pisanje i sl.) Stoga vam u nastavku donosim neke igre za djecu koje će aktivirati sva osjetila vašeg djeteta.

Važno je da u ovim novim okolnostima u kojima smo se svi našli nastojimo i dalje što kvalitetnije provoditi vrijeme s djecom.

Senzomotoričke igre za djecu

 

1.ZABAVNA BAČVA

Što vam je potrebno?
Za ovu igru potreban vam je tepih koji ćete srolati u bačvu ( valjak).

Što vi trebate učiniti?
Uvijek budite pristuni dok se dijete igra sa ovim pokretnim komadom opreme!
Pazite da rubovi “bačve” ne prijeđu preko djetetovih prstiju. Uvijek se sjetite napomenuti djetetu da “drži ruke unutra”.

Što dijete može učiniti?
Njihati se ili kotrljati unutra dok vi gurate bačvu. Puzati kroz bačvu (bačva može biti samo jedna od prepreka u poligonu koji možete sastaviti od različith predmeta koji su vam dostupni, ili u nju možete sakriti dijelove slagalice te će dijete morati puzati kroz bačvu kako bi došlo do dijelova).

Stajati na stolcu i popeti se u bačvu dok ju vi čvrsto držite u uspravnom položaju. Zatim, dok vi još uvijek čvrsto držite, pritisnite djetetove ruke o unutarnje stranice bačve dok vi nježno naginjete bačvu na jednu i drugu stranu.

Ova aktivnost može biti praćena brojalicom ili pjesmicom. Kada pjesmica završi bačvu nježno spustite na pod kako bi dijete moglo ispuzati iz nje.

Ova igra stimulira ravnotežni sustav vašeg djeteta. Nemojte misliti da ako je malo stimulacije dobro, više će biti bolje. Pretjerana podraženost ovog sustava može dovesti do različtih promjena u funkcioniranju vašeg djeteta pa čak i do povraćanja.

2. OPONAŠAJMO ŽIVOTINJE

Što vam je potrebno?
Za ovu igru nije potrebna dodatna oprema. Ukoliko želite možete djetetu preko youtub-a pustiti pjesmu ” Stari djed ima farmu” (engleska pjesma Odl McDonlad Had a Farm).

Što vi trebate učiniti?
Vaša uloga je da potičete djete na imitaciju glasanja životinja, da mu se pridružite u oponašanju njihova hoda. Ovisno o dobi djeteta možete igru nadograđivati različtim elementima ( npr. vi zadate prvo slovo neke životinje, a zadatak djeteta je imitirati glasanje iste i oponašati kretanje. Možete potaknuti dijete da zajedno osmislite priču o nekoj životinji. Brojne su mogućnosti, samo pustite maštu da radi svoj posao!

Što dijete može učinit?
Neka dijete imitira različite pokrete životinja npr. neka se gega poput patke, galopira poput konja ili hoda na dlanovima i koljenima poput krave. Dok se kreću neka oponašaju glasnje životinja. U nastavku slijede opisi pozicija za pojdine životinje.

Preuzeto iz: Učenjem do pokreta kretanjem do spoznajs; Jenny Clark Brack

Preuzeto iz: Učenjem do pokreta kretanjem do spoznajs; Jenny Clark Brack

3. LOPTE OD LIMUNA

Što vam je potrebno?
Gotove “igračke” već imate u svojoj kuhinji i one samo čekaju da ih vidite u novom svjetlu. Svi pokušavamo ovih dana ojačati imunitet te sam sigurna da imate nešto od sljedećih namirnica: limun, naranča ili jabuka. Osim toga potrebne su vam i kanta te papirnata vrećica.

Što vi trebate učiniti?
Iznesite voće i dajte djetetu kantu. Zatim stavite papirnatu vrećicu ili kutiju na pod s otvorenom stranom prema djetetu.

Što dijete može učiniti?
IMENOVATI: Gledati i rukovati različitim vrstama voća da bi dobilo osećaj za njih. Prepoznati ih i nazvati imenom (uz vašu pomoć ako je potrebno).

POREDATI: Poredati ih po veličini ili grupirati po boji.

POGAĐATI: Bez gledanja, gurnuti ruku u vrećicu, uzeti neko voćete po veličini, težini, obliku ili površini pogoditi koje je to voće.

KOTRLJATI: Sjediti na podu i kotrljati voće u papirnatu vrećicu, leći potrbuške i kotrljati voće, gurnuti voće određenim dijelom tijela. Mogućnosti su brojne.

4. USPOREĐIVANJE ZVUKOVA

Što vam je potrebno?
Deset jednakih praznih posudica .
Pet različitih vrsta žitarica ili malih stvarčica npr. riža, spajalice, kovanice, dugmad.

Priprema
Neka vaše dijete pomogne tako da djelomično napuni 5 parova zvečki npr. jedan par rižom, drugi grahom itd. Postupak pripreme može biti igra brojanja naglas – tri kovanice idu u ovu posudu, a tri idu u njezin par itd. Izmješajte parove i razmjestite posude po stolu. Što dijete može učiniti? Protresti kutijicu i prema zvuku pogoditi što je unutra. Uzimati jednu po jednu kutijicu i tresti ih dok ne nađe onu sa sličnim zvukom; tresti ih istodobno da bi se uvjerilo da se zvučno poklapaju. Koristiti kutijice kao zvečke za održavanje ritma dok pjeva ili sluša glazbu.

5. SLOVA

Što vam je potrebno?
Potražite pjesmicu o abecedi (po želji).
Lopta (velika pilates lopta, mala lopta, valjak, bilo što čime možete prelaziti preko djetetovog tijela kako bi dobilo proprioceptivne informacije)

Što vi trebate učiniti?
Pokazati djetetu kako da svojim tijelom oblikuje slova. Nakon što dijete zauzme položaj, prelazite loptom preko njegova tijela korsteći čvrsti pritisak.

Što dijete može učiniti?
Dijete leži na podu i svojim tijelom oblikuje slova imitirajući vas.
Dozvolite djetetu da samo pokuša naći riješenje za pojedino slovo.

INDIVIDUALNA PRILAGODBA AKTIVNOSTI

Zbog novonastalih okolnosti brojna su djeca ostala bez podrške svojih terapeuta. NeuroArt je stoga prilagodio pružanje svojih usluga. Ako imate dijete koje ima utvrđena senzorna odstupanja, sve aktivnosti koje provodite moraju biti prilagođena njihovim potrebama. Upravo tu prilagodbu aktivnosti možete dobiti putem online savjetovanja u NeuroArtu.

Koraci prije online savjetovanja:

  • stupiti u kontakt telefonski te ukratko opisati problematiku vašeg djeteta
  • poslati kratke video snimke (telefonski ćete dobiti upute što trebate posnimiti). Uz video snimke nužno je poslati i obrazac suglanosti za pohranu video snimki, koji možete preuzeti ovdje.
  • poslati medicinsku dokumentaciju te procjene koje ste prikupili do sada
  • Nakon navednih koraka dobit ćete Vaš termin online savjetovanja te upute kako će se ono odvijati.

Plaćanje usluge:
transakcijski (online bankarstvom). Cijena usluge je 300,00 kuna za mjesec dana praćanja.

Što je uključeno u cijenu?
Online savjetovanje sterapeutom jednom tjedno u trajanju od pola sata i pisane smjernice aktivnosti prilagođene potrebama vašeg djeteta.