Senzorna integracija – sve što roditelji trebaju znati.

Senzorna integracija – sve što roditelji trebaju znati.

Dok sjedite za računalom i čitate ovaj članak vjerojatno se osjećate opušteno. Jasno vidite slova na zaslonu, vašim očima ne smeta svjetlost, a na koži ne osjećate tkaninu od koje je napravljena odjeća koju nosite.  To je senzorna integracija.

Dok obavljamo svakodnevne aktivnosti nismo svjesni koliki posao odrađuje naš mozak da bi mi mogli kretati se, učiti i ponašati se u skladu sa različitim socijalnim kontekstima. Sve to odvija se tijekom  neurološkog procesa  koji organizira osjete iz  tijela i okoline te nam omogućuje adekvatno funkcioniranje u okolini. Taj neurološki proces naziva se senzorna integracija.

Skakanje, vikanje, udaranje – posljedica senzorne integracije?
Povezanost između mozga i ponašanja možemo pronaći u teorijskim postavkama senzorne integracije. Vrijednost ove teorije je u nekoliko stvari:

  • objašnjava zašto se dijete ponaša na određen način ,
  • planira intervenciju koji će dovesti do poboljšanja pojedinih djetetovih odstupanja,
  • predviđa koje će se promjene dogoditi kao posljedica intervencije.

Iako se često prezentira kako se problem senzorne integracije očituje u smanjenoj ili pretjeranoj osjetljivosti na određenu vrstu podražaja, cijela problematika je puno kompleksnija i može se uočiti na više razina djetetova funkcioniranja. Obrasci ponašanja koji se mogu primijetiti kod djece s odstupanjima na području obrade senzornih informacija jesu:

  • Traženje podražaja: djeca koja imaju potrebu za pojedinim podražajem sama će kreirati aktivnosti koje će im te podražaje pružiti. Tako npr. dijete koje potražuje taktilne podražaje dodirivat će sve što mu se nađe pri ruci. Uživat će u aktivnostima kroz koje dodirom mozgu šalje puno taktilnih informacija, a vi ćete se pitati mora li dodirivati baš sve na što naiđe. Ako vaše dijete voli proizvoditi buku igrajući se vlastitim ustima i glasom ili istraživati na koji način će zvučati udarac dva predmeta moguće je da ono samo pokušava zadovoljiti potrebu svog mozga za auditivnim (slušnim) podražajima.
  • Izbjegavanje podražaja: česti primjer za ovaj obrazac senzornog funkcioniranja jesu ona djeca koja su izbirljiva u hranjenju. Jedu samo nekoliko vrsta namirnica, a sami pokušaj uzimanja ostale hrane može izazvati čak i refleks povraćanja. Mozak vašeg djeteta toliko je osjetljiv na pojedinu vrstu podražaja da će ono izbjegavati određene aktivnosti, povlačeći se npr. u drugu prostoriju u kojoj nema toliko bučne djece.
  • Senzorna osjetljivost: Dok se ostala djeca penju, spuštaju i uživaju na različitim spravama u parku, vaše dijete se zadržava na igrama s pijeskom. Razlog tome možda leži u tome što je vestibularni sustav vašeg djeteta lako podražljiv i obične sprave pružaju mu osjećaj kao da je na najbržem i najvećem roller coasteru. Djeca koja se u svakodnevnom funkcioniranju moraju nositi s ovim obrascem senzornog procesuiranja lako su razdražljiva, iritabilna i naglih reakcija.
  • Slaba registracija podražaja: ponekad vam se čini kako je teško doprijeti do vašeg djeteta, čini se kao da je u svom svijetu i morate ga dozivati nekoliko puta da bi obratio pažnju na vas. Njima je potrebno pružiti puno intenzivnije podražaje kako bi postali svjesniji svoje okoline i obratili pozornost na ono što se oko njih događa.

Senzorna integracija

Kod djece se obično radi o kombinaciji više različitih obrazaca ponašanja, rijetko kada se radi o jednom senzornom obrascu. Iako se ova ponašanja mogu javiti kao posljedica odstupanja u obradi senzornih informacija, često ona mogu ukazivati na odstupanja u drugim segmentima djetetova razvoja ili biti dio naučenih obrazaca ponašanja. Zato je važno da se obratite posebno educiranom stručnjaku koji će na temelju procjene senzorne integracije izraditi senzorni profil vašeg djeteta.

Procjena senzorne integracije
Da ne bi pogrešno interpretirali djetetovo ponašanje, procjena mora biti temeljita i detaljna. Osim same opservacije djetetova ponašanja u posebno opremljenom prostoru, važne su nam informacije koje dobijemo od roditelja, a koje se odnose na funkcioniranje djeteta u njegovoj svakodnevnoj okolini (dom, vrtić ili škola). Dijete se opservira kroz igru, u opuštenoj atmosferi da bi se osjećalo dovoljno sigurno da nam pokaže sve svoje obrasce ponašanja.

U NeuroArtu procjena senzorne integracije provodi se kroz pet susreta. Aktivnosti na svakom susretu osmišljene su s ciljem prikupljanja svih potrebnih informacija za utvrđivanje stvarnog senzornog profila djeteta.

Što nakon procjene senzorne integracije. Ako je procjenom utvrđeno da postoji odstupanje na području obrade senzornih informacija preporučuje se uključivanje djeteta u tretman kojim se osnažuje senzorna integracija. On bi trebao biti pomno osmišljen da bi se postigli postavljeni ciljevi. Oni se postavljaju u suradnji s vama, a u skladu s vještinama koje dijete ima razvijene.

Svrha je da se djetetu i vama daju alati koji će vam pomoći da se nosite sa zahtjevima okoline. Djeca najbolje uče kroz igru pa se tako i tretman senzorne integracije provodi kroz zabavne aktivnosti. Kada se igramo, opušteni smo i naš je mozak otvoren za učenje. Zato, ako vam se čini da se dijete na “senzorici” samo igra ono zapravo odrađuje veliki i težak posao u opuštenom stanju koje je potrebno da bi moglo prolaziti kroz proces učenja.

U posljednje vrijeme puno se govori o problemima senzorne integracije, brojna ponašanja pripisuju se problemima u senzornom procesuiranju, djeca se gotovo redovno upućuju na tretman senzorne integracije. Da bi bili sigurni da se radi o ovoj problematici važnoje da se kvalitetno odredi koja ponašanja jesu povezana s obradom senzornih informacija, kako se vaše dijete osjeća u svojoj okolini, kako njegov senzorni profil utječe na njegovo cjelokupno funkcioniranje.
 
Adekvatna senzorna integracija važna je za razvoj različtih vještina kao što su npr. akademske vještine poput pisanja i čitanja. Zato je važno da svaku sumnju na senzornu disfunkciju kod vašeg djeteta provjeritie sa stručnjakom.
Nošnje s problemima obrade senzornih informacija može biti zahtjevno za dijete ali i za vas roditelje, zato vam u NeuroArtu dajem alate koje ćete moći primjeniti u vašim svakodnevnim izazovima.
 

Autor: bacc.physioth., Iva Barić, praktičar rane intervencije, specijalist za senzornu integraciju certificiran u primjeni senzorne integracije.